Scurt istoric:
- Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică este o Biserică de tradiţie răsăriteană (de rit bizantin) în deplină comuniune cu Scaunul Romei. Din punct de vedere canonic este o Biserică Arhiepiscopală Majoră, rang apropiat de Biserica Patriarhală.
- 1700 - a avut loc unirea Bisericii româneşti din Transilvania cu Biserica Romei.
- 18 mai 1721 - Reşedinţa de la Alba Iulia a fost mutată la Făgăraş, conform Bulei Rationi Congruit dată de Papa Inocenţiu al XIII-lea, iar Eparhia a primit numele de „Alba Iulia şi Făgăraş”.
- 1737 - Episcopul Ioan Inocenţiu Micu Klein a mutat reşedinţa de la Făgăraş la Blaj, mai aproape de capitala Transilvaniei, Alba Iulia.
- 16 iunie 1777 - Papa Pius al VI-lea, prin bula Indefessum, a înfiinţat a doua episcopie greco-catolică românească la Oradea, sub titulatura „Episcopatum Graeco-Catholicum Unitum Magno-Varadiensem”, arondată până la 1853 Arhiepiscopiei romano-catolice de Strigoniu.
- 26 noiembrie 1853 - Papa Pius al IX-lea, prin bula Ecclesiam Christi, a restaurat Mitropolia de Alba Iulia şi Făgăraş, înfiinţând şi două Eparhii noi: de Gherla şi de Lugoj. Eparhia de Făgăraş a fost ridicată la rangul de Arhieparhie, devenind Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş.
- 5 iunie 1930 - prin bula Sollemni conventione, Provincia Mitropolitană a fost rearondată, Eparhia de Gherla mutându-şi sediul la Cluj, devenind de atunci Eparhia de Cluj-Gherla. Se înfiinţează Eparhia de Maramureş, cu sediul la Baia Mare.
- 27-29 octombrie 1948 - Episcopii greco-catolici au fost ridicaţi de la reşedinţe şi au fost fixaţi cu domiciliu obligatoriu la Dragoslavele, judeţul Argeş, într-o casă de odihnă a Patriarhiei Ortodoxe. Pe Iuliu Hossu arestarea l-a găsit la Bucureşti, unde a mai făcut o ultimă încercare la Ministerul Cultelor cu ”Statutul Bisericii Catolice din România”, împreună cu episcopul romano-catolic Márton Áron. Concomitent, au fost arestaţi preoţi şi încarceraţi la mănăstirea Neamţ, transformată în lagăr de concentrare pentru cei din rezistenţa Bisericii Române Unite.
- 1 decembrie 1948 - Înaltul Prezidiu al Marii Adunări Naţionale (organismul legislativ unicameral al Republicii Populare Române) a emis Decretul nr. 358 care a stabilit scoaterea în afara legii a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, bunurile sale au fost confiscate de către statul român comunist, iar lăcaşurile de cult şi casele parohiale au fost repartizate Bisericii Ortodoxe Române.
- 4 decembrie 1982 - Papa Ioan Paul al II-lea a înfiinţat Exarhatul Apostolic pentru românii de rit bizantin, greco-catolici, din SUA.
- 26 martie 1987 - Exarhatul Apostolic a fost ridicat la rang de Eparhie Greco-Catolică Română de Canton, Ohio, Statele Unite ale Americii.
- 31 decembrie 1989 - Prin decretul-lege nr. 9 din 31.12.1989, Consiliul Frontului Salvării Naţionale a abrogat decretul 358 din 1 decembrie 1948 privind interzicerea cultului greco-catolic din România.
- 17 decembrie 2005 - Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş a fost ridicată de Papa Benedict al XVI-lea la rangul de Arhieparhie Majoră (Arhiepiscopie Majoră).
- 28 iunie 2010 - Papa Benedict al XVI-lea a trecut cele două parohii româneşti greco-catolice existente în Canada (Toronto şi Montreal) sub jurisdicţia Eparhiei Greco-Catolice din Canton, Ohio, SUA.
- 29 mai 2014 - Vicariatul greco-catolic de București este ridicat la rangul de Eparhie Greco-Catolică de Bucureşti (Eparchia Sanctus Basilius Magnus Bucarestiensis Romenorum).
- Sursa: www.bru.ro
Alte surse:
- Şematisme greco-catolice (anuare)
- Biserici şi capele inaugurate (sfinţite) de-a lungul timpului până azi
Cărţi on-line:
Director web:
Harta cu Arhieparhia Majoră şi Eparhiile greco-catolice româneşti:
![]() |
Vizualizaţi harta mărită (pe tot ecranul) |
Harta cu parohiile şi filiile (filialele) din România:
![]() |
Vizualizaţi harta mărită (pe tot ecranul) |
Harta cu mănăstirile din România şi străinătate (diasporă):
![]() |
Vizualizaţi harta mărită (pe tot ecranul) |
Comentarii
Trimiteți un comentariu