Treceți la conținutul principal

Despre Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică

Scurt istoric:

 • Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică este o Biserică de tradiţie răsăriteană (de rit bizantin) în deplină comuniune cu Scaunul Romei. Din punct de vedere canonic este o Biserică Arhiepiscopală Majoră, rang apropiat de Biserica Patriarhală.
 • 1700 - a avut loc unirea Bisericii româneşti din Transilvania cu Biserica Romei.
 • 18 mai 1721 - Reşedinţa de la Alba Iulia a fost mutată la Făgăraş, conform Bulei Rationi Congruit dată de Papa Inocenţiu al XIII-lea, iar Eparhia a primit numele de „Alba Iulia şi Făgăraş”.
 • 1737 - Episcopul Ioan Inocenţiu Micu Klein a mutat reşedinţa de la Făgăraş la Blaj, mai aproape de capitala Transilvaniei, Alba Iulia.
 • 16 iunie 1777 - Papa Pius al VI-lea, prin bula Indefessum, a înfiinţat a doua episcopie greco-catolică românească la Oradea, sub titulatura „Episcopatum Graeco-Catholicum Unitum Magno-Varadiensem”, arondată până la 1853 Arhiepiscopiei romano-catolice de Strigoniu.
 • 26 noiembrie 1853 - Papa Pius al IX-lea, prin bula Ecclesiam Christi, a restaurat Mitropolia de Alba Iulia şi Făgăraş, înfiinţând şi două Eparhii noi: de Gherla şi de Lugoj. Eparhia de Făgăraş a fost ridicată la rangul de Arhieparhie, devenind Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş.
 • 5 iunie 1930 - prin bula Sollemni conventione, Provincia Mitropolitană a fost rearondată, Eparhia de Gherla mutându-şi sediul la Cluj, devenind de atunci Eparhia de Cluj-Gherla. Se înfiinţează Eparhia de Maramureş, cu sediul la Baia Mare.
 • 27-29 octombrie 1948 - Episcopii greco-catolici au fost ridicaţi de la reşedinţe şi au fost fixaţi cu domiciliu obligatoriu la Dragoslavele, judeţul Argeş, într-o casă de odihnă a Patriarhiei Ortodoxe. Pe Iuliu Hossu arestarea l-a găsit la Bucureşti, unde a mai făcut o ultimă încercare la Ministerul Cultelor cu ”Statutul Bisericii Catolice din România”, împreună cu episcopul romano-catolic Márton Áron. Concomitent, au fost arestaţi preoţi şi încarceraţi la mănăstirea Neamţ, transformată în lagăr de concentrare pentru cei din rezistenţa Bisericii Române Unite.
 • 1 decembrie 1948 - Înaltul Prezidiu al Marii Adunări Naţionale (organismul legislativ unicameral al Republicii Populare Române) a emis Decretul nr. 358 care a stabilit scoaterea în afara legii a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, bunurile sale au fost confiscate de către statul român comunist, iar lăcaşurile de cult şi casele parohiale au fost repartizate Bisericii Ortodoxe Române.
 • 4 decembrie 1982 - Papa Ioan Paul al II-lea a înfiinţat Exarhatul Apostolic pentru românii de rit bizantin, greco-catolici, din SUA.
 • 26 martie 1987 - Exarhatul Apostolic a fost ridicat la rang de Eparhie Greco-Catolică Română de Canton, Ohio, Statele Unite ale Americii.
 • 31 decembrie 1989 - Prin decretul-lege nr. 9 din 31.12.1989, Consiliul Frontului Salvării Naţionale a abrogat decretul 358 din 1 decembrie 1948 privind interzicerea cultului greco-catolic din România.
 • 17 decembrie 2005 - Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş a fost ridicată de Papa Benedict al XVI-lea la rangul de Arhieparhie Majoră (Arhiepiscopie Majoră).
 • 28 iunie 2010 - Papa Benedict al XVI-lea a trecut cele două parohii româneşti greco-catolice existente în Canada (Toronto şi Montreal) sub jurisdicţia Eparhiei Greco-Catolice din Canton, Ohio, SUA.
 • 29 mai 2014 - Vicariatul greco-catolic de București este ridicat la rangul de Eparhie Greco-Catolică de Bucureşti (Eparchia Sanctus Basilius Magnus Bucarestiensis Romenorum).
 • Sursa: www.bru.ro


Harta cu Arhieparhia Majoră şi Eparhiile greco-catolice româneşti:


Vizualizaţi harta mărită (pe tot ecranul)

Harta cu parohiile şi filiile (filialele) din România:


Vizualizaţi harta mărită (pe tot ecranul)

Harta cu mănăstirile din România şi străinătate (diasporă):


Vizualizaţi harta mărită (pe tot ecranul)

Comentarii

Cele mai accesate în ultima săptămână:

Parohia Greco-Catolică Floreşti I, Cluj

Hram: Sfântul Nicolae

Parohia Greco-Catolică din Cluj - Centru Bob, Cluj-Napoca

Hram: Învierea Domnului

Program liturgic

Orarul Sfintelor Liturghii în biserici şi capele din România şi străinătate (diasporă)

Parohia Greco-Catolică ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” Satu Mare, Satu Mare

Hram: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril

Parohia Greco-Catolică Sebeş, Alba

Hram: Sfânta Cruce

Parohia Greco-Catolică Reşiţa I - Centru, Caraş-Severin

Hram: Biserica Martirilor şi Mărturisitorilor Bisericii Române Unite

Parohia Greco-Catolică Lipova, Arad

Hram: Buna Vestire

Parohia Greco-Catolică Ibăneşti, Mureş

Hram: Sfântul Nicolae

Parohia Greco-Catolică Baciu, Cluj

Hram: Sfânta Treime

Parohia Greco-Catolică Bocsig, Arad

Hram: Sfântul Gheorghe