- Hram: Sfânta Treime
- Jurisdicţie: Exarhul Apostolic de Serbia
- Preot: Mihai Gherghel
- Telefon mobil: 00381-644.652.094
- E-mail: lupenimih@yahoo.it
- Web: -
- Reţele sociale: Facebook / YouTube
- Bloguri: -
Transmisiune în direct (LIVE):
- -
Program liturgic:
- Duminică:
- 11.00 - Sfânta Liturghie
- Luni-marţi:
- 7.30 - Sfânta Liturghie
- Miercuri:
- 18.30 - Sfânta Liturghie
- Joi-vineri:
- 7.30 - Sfânta Liturghie
- Sâmbătă:
- 18.30 - Sfânta Liturghie
- Sfânta Liturghie se celebrează în limba română, dar dacă în biserică sunt şi credincioşi sârbi, croaţi, maghiari, se introduce câte o ectenie, predică, etc. în limba respectivă.
Program pastoral:
- -
Biserica ”Sfânta Treime”:
- Adresa bisericii: Strada Gavrila Principa nr. 25, 26300 Vârșeț (Vršac, Вршац, Versec), Banatul de Sud, Vojvodina (Voivodina)
- Pagini: -
- Hartă: Google Maps
- Lăcaş de cult sfinţit în anul: 2018 (sursa)
- Foto: Episcopia Greco-Catolică de Lugoj, octombrie 2018
Biserica greco-catolică română Vršac (Vârșeț), Serbia |
Albume foto:
- -
Materiale video:
- -
Diverse:
- -
Scurt istoric:
- 1903 - Diecesa Lugoşului. Şematism istoric publicat sub auspiciile P. S. S. DD. Dr. Demetriu Radu, Episcop gr.-cat. de Lugoş pentru Iubileul dela Sânta Unire de 200 ani, dela înfiinţarea aceleiaşi Diecese de 50 ani, paginile 306-308
- În anul 1903 s-a numit Verşeţ (Versecz) şi a fost filie (filială) a parohiei Marcoveţi (Marcovecz) - azi Markovac (Marcovăţ)
- Parohia Greco-Catolică din Vârșeț a funcționat ca și filie a Parohiei Greco-Catolice din Marcovăț. În anul 1903 existau în Vârșeț aproximativ 100 de credincioși greco-catolici.
- Biserica a fost construită în anul 1932. La început a fost folosită de comunitatea evanghelică de limbă germană, maghiară și slovacă.
- Datele recensământului din anul 2011 arată că există în Vârșeț aproximativ 100 de credincioși greco-catolici. Unele familii de greco-catolici din Marcovăț și Iancaid trăiesc acum la Vârșeț.
- Știm că părintele Vasile Miclău, de pie memorie, părinte protoiereu, care a slujit 48 de ani la Marcovăț, și nu numai, a botezat și a încreștinat multe persoane, chiar și din Vârșeț și din împrejurul orașului.
- Biserica a fost cumpărată de comunitatea greco-catolică din Vârșeț în anul 2015 de la Biserica Evanghelică. Din cele spuse de pr. Mihai Gherghel, biserica a fost închisă căci nu mai erau credincioși evanghelici în Vârșeț.
- Între anii 2015-2018 s-au făcut reparații la acoperiș, pe turnul Bisericii s-a montat o cruce, în interior s-a schimbat instalația electrică, zugrăveli, s-a confecționat un iconostas conform tradiției Bisericii Bizantine, băncile au fost ajustate, iar pe geamuri s-a aplicat o folie ce imită vitraliul.
- Ziua de 13 octombrie 2018 pentru Biserica Greco-Catolică Română este o zi istorică. În noua Biserică se vor putea ruga credincioși greco-catolici și credincioși de alte confesiuni. Până după al Doilea Război Mondial, această biserică a mai funcționat doar câțiva ani.
- Este pentru prima dată când după peste 100 de ani românii greco-catolici din Vârșet și-au inaugurat biserica lor.
- Sursa: www.bru.ro
Ştiri şi evenimente:
- -
Harta cu parohiile şi comunităţile din străinătate (diasporă):
Vizualizaţi harta mărită (pe tot ecranul) |
Mulţumim părintelui Mihai Gherghel pentru acordul datelor personale (e-mail, telefon) şi pentru informaţii.
RăspundețiȘtergere