Treceți la conținutul principal

Mănăstirea Greco-Catolică Prislop, Maramureş

Mănăstirea Greco-Catolică Prislop, Maramureş

Program liturgic:

 • Duminică și în sărbători, la ora 09.00 începe rânduiala Utreniei, iar la ora 11.00 începe Sfânta Liturghie. Seara la ora 19.00 ora legală (18.00 ora solară) începe rânduiala Vecerniei sau a rugăciunilor de seară.
 • Miercuri la vremea înseratului se oficiază Vecernia și Sfânta Liturghie, cu ectenii, rugăciuni și dezlegări pentru cei suferinzi de diferite boli, suferințe și patimi, frecvente în lumea actuală.
 • Vineri la vremea înseratului se oficiază Vecernia și Sfânta Liturghie, cu ectenii, rugăciuni și dezlegări pentru cei adormiți.
 • În seara zilei de 29 noiembrie, ajunul prăznuirii Sfântului Andrei, are loc o priveghere cu totul specială, care începe cu rânduiala Vecerniei și se continuă cu citirea întregii Psaltiri. Aceasta este intercalată cu șapte înconjurări ale bisericii cu racla cu sfintele moaște, iar la miezul nopții se celebrează Sfânta Liturghie.
 • Noaptea Sfântului Vasile, noaptea Anului Nou civil. În noaptea de revelion la ora 21.00, începe rânduiala Vecerniei, care continuă cu Liturghia Sfântului Vasile şi se termină în jurul miezului nopții, cu Dezlegările Sfântului Vasile cel Mare și a Sfântului Ioan Gură de Aur. Acestea se citesc în această zi în aproape toate mănăstirile.
 • Sfântă Mărie Mare: Este sărbătoarea de hram mare la biserica Mănăstirii Prislop. Primul hram s-a celebrat în 15 august 1995, zi în care s-a pus piatra de temelie a altarului de către Preasfințitul Episcop Ioan Şişeştean.
 • La ora 19.00 în seara dinainte de 15 august se face rânduiala Vecerniei şi Maslul cel mare cu cele șapte ungeri. 
 • În ziua de Sfântă Mărie (15 august) la ora 09.00 începe Utrenia iar la 11.00 se celebrează sfânta Liturghie a hramului cu procesiune în jurul Bisericii.
 • sursa: Mănăstirea Prislop (episcopiamm.ro)

Albume foto:

 • -

Materiale video:

 • -

Diverse:

 • -

Scurt istoric:

 • Biserica mănăstirii a fost construită între anii 1994-1995 de către pr. Irineu (Ioan Bârle), originar din Prislop, împreună cu părinții săi pe terenul familiei.
 • Inițial mănăstirea a fost înscrisă în proprietatea familiei în vederea realizării unei “comunităţi monastice şi crearea unei oaze de linişte, de pace şi de discernământ pentru tot omul” (pr. Irineu). Pr. Bârle este și cel care a deschis, în septembrie 1995, Schitul Bizantin Român adiacent Mănăstirii S. Gregorio al Celio, la Roma.
 • Lucrările la biserică au continuat până după anul 2000, perioadă în care s-au realizat finisajele și pictura. În anul 2003 s-a construit Altarul Bisericii, prin participarea tuturor credincioșilor din Prislop, care au adus de pe hotar 12 pietre necioplite de mână de om, amintind altarul jertfelor Vechiului Legământ.
 • Pe altarul de la Prislop, în racla cu sfintele moaște, se odihnesc, împreună cu rămășițe trupești ale mai multor sfinți, câte o mică părticică de os din trupul celui care a fost sfântul apostol Andrei și una din trupul sfântului Grigore Dialogul – unind astfel, în chip tainic, două milenii de rugăciuni. Tot pe acest altar, lângă racla cu sfintele moaște, în crucea folosită pentru binecuvântare la praznice, se găsește o mică părticică din lemnul Sfintei Cruci a lui Isus.
 • Părintele Irineu mărturisește: „Aceste preţioase relicve le-am primit în vara anului 1997 la Roma de la Maica Iunia, fondatoarea Mănăstirii Ruseşti din Roma, maică pe care eu am cunoscut-o la venerabila vârstă de 90 de ani. Era o descendentă din familia ţarilor Rusiei, şi relicva o primise de la bunica ei, care o avea de la Patriarhul grec al Ierusalimului”.
 • Pe data de 15 august 2012, prin decretul nr. 540, PS Vasile Bizău a declarat Mănăstirea din Prislop - Mănăstire eparhială.
 • Sursa: Mănăstirea Prislop (episcopiamm.ro)

Ştiri şi evenimente:

 • -

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Cele mai accesate în ultima săptămână:

Parohia Greco-Catolică din Cluj - Andrei Mureşanu, Cluj-Napoca

Hram: Sfântul Iosif

Parohia Greco-Catolică din Cluj - Centru Istoric, Cluj-Napoca

Hram: Schimbarea la Faţă

Arhieparhia Majoră Greco-Catolică de Alba Iulia şi Făgăraş

Patron: Sfântul Spirit

Parohia Greco-Catolică din Cluj - Zorilor I, Cluj-Napoca

Hram: Sfânta Familie Sfânta Liturghie: duminică şi sărbători: 10.00 / luni, marţi: 9.00 / miercuri: 17.00 / joi: 9.00 / vineri: 17.00 / sâmbătă: 9.00

Parohia Greco-Catolică Târgu Mureş IV (Tîrgu Mureş), Mureş

Hram: Adormirea Maicii Domnului

Şematism. Eparhia de Cluj-Gherla 1947. Partea a II-a: Seria districtelor vicariale şi protopopeşti

Varianta originală: în format PDF (sursa: Biblioteca Centrală Universitară "Lucian Blaga" Cluj-Napoca - www.bcucluj.ro)

Eparhia Greco-Catolică de Maramureş

Patroană: Preacurata Fecioară Maria

Mănăstirea Greco-Catolică a Surorilor Baziliene Baia Mare, Maramureş

Hram: Sfânta Maria Mănăstire de călugăriţe

Misiunea Greco-Catolică Română Bruxelles, Belgia

Hram: Sfânta Maria

Parohia Greco-Catolică Oradea ”Schimbarea la Faţă” Velenţa, Bihor

Hram: Schimbarea la Faţă Sfânta Liturghie: duminică şi sărbători: 10.00