- Hram: Învierea Domnului
- Jurisdicţie: Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla
- Preot: Nicolae Ţap
- Telefon: 004-0769.242.379
- E-mail: nicolaetap@yahoo.com
- Preot: Titus Simion Sas
- Telefon mobil: 004-0740.218.620
- E-mail: titussas@yahoo.com
- Site: eparhiaclujgherla.ro
- Reţele sociale: Facebook / Facebook
- Bloguri: -
Transmisiune în direct (LIVE):
- -
Program liturgic:
- Duminică:
- 9.00 - Sfânta Liturghie
- 10.30 - Sfânta Liturghie
- 17.00 - Sfânta Liturghie
- Sărbători peste săptămână:
- 10.00 - Sfânta Liturghie
- 17.00 - Sfânta Liturghie
- Luni-marţi (zile lucrătoare):
- 9.00 - Sfânta Liturghie
- Miercuri (zi lucrătoare):
- 9.00 - Sfânta Liturghie
- 17.00 - Sfânta Liturghie
- Joi (zi lucrătoare):
- 9.00 - Sfânta Liturghie
- Vineri (zi lucrătoare):
- 9.00 - Sfânta Liturghie
- 17.00 - Sfânta Liturghie
- Sâmbătă (zi lucrătoare):
- 9.00 - Sfânta Liturghie
Program pastoral:
- -
Biserica ”Învierea Domnului” (Biserica Bob):
- Adresa bisericii: Strada Episcop Ioan Bob nr. 5, Cluj-Napoca, cod poştal 400014
- Hartă: Google Maps
- Pagini: Biserici.org / Wikipedia
- Lăcaş de cult sfinţit în anul: 1803 (sursa)
- Foto: Parohia Greco-Catolică Învierea Domnului Ep. Ioan Bob Cluj-Napoca, Facebook, iulie 2021
Biserica greco-catolică Bob din Cluj-Napoca |
Albume foto:
- iulie 2013 - Biserica Bob din Cluj-Napoca (Ţetcu Mircea Rareş)
- iunie 2014 - Biserica Bob din Cluj-Napoca (Google Street View)
- iulie 2019 - Lucrări de reabilitare şi reparaţii capitale la Biserica Bob din Cluj-Napoca (www.parohiigreco-catolice.ro)
Materiale video:
- -
Diverse:
- -
Scurt istoric:
- Ridicată între 1798-1800 de către Episcopul Ioan Bob, biserica “Învierea Domnului”, cunoscută ca biserica “Bob”, este prima biserică românească intra muros din Cluj. Pentru că în acel timp nu se permitea românilor să își zidească biserici în centrul orașelor, începutul construcției s-a făcut sub numele unei “magazii de bucate în str. Cărbunarilor” și abia după ce s-a construit turnul acoperit de aramă și s-a montat crucea, “s-a făcut declarație publică, că se zidește biserică românească între zidurile vechii cetăți romane Napoca” – notează presa vremii.
- După finalizarea bisericii, în anul 1800, s-a înființat parohia greco-catolică “Învierea Domnului” din Cluj, primul preot paroh fiind Ioan Nemeș.
- În 1804, Biserica Ioan Bob a devenit sediul Protopopiatului din regiunea Clujului, până în 1930, când acesta a fost transferat la Catedrala “Schimbarea la Față” (odată cu mutarea sediului eparhial de la Gherla la Cluj).
- Vreme de peste un secol, ctitoria Episcopului Ioan Bob a fost un important centru de spiritualitate, de credință și de promovare a culturii și a identității naționale românești: “de la amvonul ei s-a ținut vie flacăra credinței creștine și ideea unirii tuturor românilor, pentru aceasta, după plinirea «visului străbun» a și fost declarată monument istoric” mai nota gazetarul, în 1947.
- Dacă la începuturile sale, parohia afiliată bisericii “Bob” număra aproximativ 100 de credincioși, după 99 de ani, în 1899, ea număra 3.965 de credincioși români greco-catolici.
- S-au făcut reparații în 1903, apoi în 1922, biserica fiind, în timp, îmbogățită cu noi decorațiuni și picturi. În clădirea aparținătoare bisericii a fost fondată Reuniunea Sfânta Maria a femeilor greco-catolice române din Cluj și a funcționat Școala primară confesională Maica Domnului, condusă de surorile din Congregația Maicii Domnului, singura școală primară românească din Cluj în anii de prigoană hortistă 1940-1944.
- În această biserică au slujit și predicat: Episcopul dr. Mihail Pavel, Episcopul dr. Vasile Hossu, Episcopul dr. Demetriu Radu, Episcopul dr. Iuliu Hossu, cel care va fi cel dintâi cardinal al românilor, aici a fost primit Nunțiul Apostolic în România Excelența Sa Carol Marmaggi, devenit Cardinal roman. În 9 octombrie 1944, biserica a fost grav avariată de bombardamente, încât a fost nevoie, în decembrie 1944, să fie deschisă o capelă provizorie.
- În vara lui 1945 s-au început lucrări ample de restaurare, astfel încât, la 25 mai 1947, biserica înnoită a fost sfințită din nou de către Arhiereul Iuliu Hossu.
- 1947 - Şematism. Eparhia de Cluj-Gherla. Partea a II-a: Seria districtelor vicariale şi protopopeşti, pagina 102
- În perioada 1948-1995, sfântul locaș a fost trecut, de către statul comunist, în folosința Bisericii Ortodoxe, în 1981 fiind din nou restaurată.
- În luna iunie 1995 biserica “Ioan Bob” a intrat din nou în posesia Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, ca rezultat al dialogului dintre Biserica Română Unită cu Roma și Biserica Ortodoxă, fiind una dintre puținele lăcașuri de cult retrocedate atunci prin bunăvoința Mitropolitului ortodox Bartolomeu Anania.
- După 1995, timp de trei ani, până la recuperarea Catedralei „Schimbarea la Față” (în martie 1998), biserica “Episcop Ioan Bob” a fost centru de rugăciune, spiritualitate și comuniune între preoții și credincioșii greco-catolici clujeni, putând fi numită „cea de-a doua Catedrală”, după „Catedrala” mare sub cerul liber din Piața Libertății. Din 1998, când a fost recuperată și Catedrala episcopală de pe bulevardul Eroilor, bisericii Bob i-a rămas arondată parohia Cluj II – Centru Bob (din protopopiatul Cluj I).
- La începutul lunii mai 2019 au început lucrările de reabilitare şi restaurare a bisericii, serviciile religioase mutându-se în capela Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla (str. Moţilor nr. 26), iar în timpul pandemiei de Covid-19 în curtea Episcopiei.
- La data de 5 noiembrie 2019 a fost sfințită crucea de pe turnul bisericii de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial de Cluj-Gherla.
- În anul 2020 parohia şi-a schimbat numele din Cluj II - Centru Bob în Cluj - Centru Bob.
- Lucrările de restaurare a Bisericii Bob din Cluj-Napoca s-au încheiat la sfârşitul lunii iulie 2021, iar oficiile liturgice au reînceput să fie celebrate în biserică de la data de 12 august 2021.
- Sursa: eparhiaclujgherla.ro
Ştiri şi evenimente:
- 11 decembrie 2000 - Corul Angeli împlineşte cinci ani (catholica.ro)
- 8 iulie 2003 - Prima biserică românească edificată în Cluj îşi aniversează bicentenarul (catholica.ro)
- 5 august 2004 - Biserica Bob – o istorie deosebită (catholica.ro)
- 24 aprilie 2009 - Sărbătoarea Învierii Domnului, hramul bisericii „Ioan Bob” şi hirotonirea întru preoţie a diaconului Daniel Avram, prin punerea mâinilor Episcopului Eparhial Florentin Crihălmeanu (bru.ro)
- 30 aprilie 2019 - Hramul bisericii „Ioan Bob” din Cluj-Napoca şi un bun-rămas la despărțirea de sfântul locaș în înfățișarea sa actuală (catholica.ro via eparhiaclujgherla.ro)
- 26 iulie 2021 - S-a încheiat reabilitarea bisericii „Episcop Ioan Bob” din Cluj-Napoca (catholica.ro via eparhiaclujgherla.ro)
- 26 aprilie 2022 - Prima serbare a hramului la biserica Bob după restaurare (catholica.ro via eparhiaclujgherla.ro)
- 2 iunie 2022 - Cardinalul Leonardo Sandri a sfințit biserica „Învierea Domnului” din Cluj-Napoca. S-a făcut sfințirea altarului reînnoit și a interiorului bisericii acum în haină nouă. (catholica.ro via eparhiaclujgherla.ro)
- 18 aprilie 2023 - PS Claudiu: Isus ne trimite în Galileea noastră (catholica.ro via eparhiaclujgherla.ro)
- 8 iulie 2023 - Noul Secretar de Stat pentru Culte, Excelența Sa Ciprian Olinici, în vizită la Cluj-Napoca (catholica.ro via eparhiaclujgherla.ro)
- 7 mai 2024 - PS Claudiu: Învierea Domnului trebuie să fie sărbătoarea noastră de fiecare zi, de fiecare clipă (catholica.ro via eparhiaclujgherla.ro)
- 3 iunie 2024 - Clujul a găzduit Congresul din 2024 al Echipei Europene de Cateheză (catholica.ro via eparhiaclujgherla.ro)
Harta cu parohiile şi filiile (filialele) din România:
Vizualizaţi harta pe tot ecranul |
Mulţumim domnului Ţetcu Mircea Rareş pentru fotografii.
RăspundețiȘtergereMulţumim părintelui Titus Simion Sas pentru acordul datelor personale (telefon, e-mail) şi pentru informaţii.
RăspundețiȘtergereMulţumim părintelui Nicolae Ţap pentru acordul datelor personale (telefon, e-mail) şi pentru informaţii.
RăspundețiȘtergere