Împărăţia lui Dumnezeu

După Biblie, poate însemna: împărăţia după judecata de apoi, când lumea va sfârşi (împărăţia escatologică); împărăţia lui Dumnezeu pe pământ prin victoria lui Mesia asupra demonilor şi prin asta mântuirea oamenilor. 

Împărăţia lui Dumnezeu poate fi şi toate bucuriile oamenilor (sub formă de imagini: banchet, ospăţ de nuntă etc.), orice gând de putere pământească politică fiind înlăturat, mântuirea fiind de ordin spiritual.

Împărăţia lui Dumnezeu este o realitatea misterioasă pe care Isus o face cunoscut numai celor umili şi celor mici şi învăţăceilor săi, dar nu celor mândri de ştiinţa lor. 

În prezent, împărăţia lui Dumnezeu se dezvăluie prin parabole ca grăuntele de muştar, ca o sămânţă aruncată în câmp ce aduce, la seceriş, roade bogate. 

Biserica invită pe oameni la conversiune prin credinţă pentru a intra în împărăţie, pregătind terenul pentru a urma pe Hristos, condiţie esenţială pentru a face parte. 

Euharistia este o anticipare tainică a banchetului ceresc, a împărăţiei pe care Hristos, biruitor al duşmanilor săi, o va da lui Dumnezeu-Tatăl şi moştenire credincioşilor: «Să ştiţi bine că: niciun destrăbălat sau necurat, sau avar, care este slujitor idolilor, nu va moşteni împărăţia lui Hristos şi a lui Dumnezeu» (Ef., 5,5).


<<< Înapoi la Abecedarul Credinţei


Sursa: Carte de rugăciuni şi învăţătură creştină, ediţie îngrijită de părintele Petru Gherman, tipărită cu încuviinţarea şi binecuvântarea Preasfinţiei Sale Episcop Vasile Cristea, Paris, 1976, retipărită în 1990 la Nyíregyháza.

Comentarii