Treceți la conținutul principal

Parohia Greco-Catolică Română Montreal, Canada

 • Hram: Naşterea Maicii Domnului

Transmisiune în direct (LIVE):

 • -

Program liturgic:

 • Sfânta Liturghie se celebrează în fiecare duminică de la ora 10:30. 
 • În sărbători, celebrarea Sfintei Liturghii este programată la ora 19.30. 
 • Sărbătorile Sfinţilor ce nu au programată Sfânta Liturghie în cursul săptămânii, vor fi celebrate în duminica cea mai apropiată.
 • Pentru a evita deranjarea Sfintei Liturghii, credincioşii sunt rugaţi stăruitor, să vină cu 10 minute înainte de începerea acesteia.
 • Spovedania sau Mărturisirea – în fiecare duminică, credincioşii se pot spovedi, înainte de începerea Sfintei Liturghii, între orele 10.00 şi 10.30. În mod excepţional, în anumite perioade ale anului, poate fi anunţat un program prelungit al spovedaniilor.

Program pastoral:

 • -

Biserica ”St. Josaphat”:

Ukrainian (Ruthenian) Church St. Josaphat Montreal, Canada

Albume foto:

 • -

Materiale video:

 • -

Diverse:

 • -

Scurt istoric:

 • Prima comunitate a românilor greco-catolici s-a conturat în anii exilului după ocuparea ţării de regimul comunist, sub forma Misiunii Catolice Române, iar prima liturghie românească greco-catolică a fost oficiată în iulie 1951 de pr. Gheorghe Cmeciu.
 • Despre pr. Cmeciu avem datele publicate de Arhiepiscopia de Montreal cu ocazia morţii preotului român. Între altele se specifică (traducere liberă): « Preotul Gheorghe Cmeciu s-a născut în 18 aprilie 1910 în Buciumi, România, fiul lui Ştefan Cmaciu şi al Anei (Peleş) şi a decedat în 29 decembrie 1996. A fost ordonat preot în 12 decembrie 1936 de către PS Ioan Bălan, episcop de Lugoj. A sosit în Canada în 1950 pentru a preda la Seminarul Mont-Laurier şi pentru a sprijini pe imigranţii români stabiliţi aici. El a reunit puţin câte puţin primele familii de români la parohia Saint-Vincent-Ferrier din Montreal. În 1954 a trecut la dieceza de Montreal unde a slujit ca vicar la parohiile Saint-Louise-de-France (1954-57), Saint-Edouard (1957-69), Saint-Arsene (1969-77) şi Saint-Paul până la pensie. În toţi aceşti lungi ani el a fost în acelaşi timp păstorul românilor de rit latin şi bizantin, fiind încardinat ca preot al diecezei de Montreal în 1 mai 1963. Funerariile pr. Gheorghe Cmeciu au fost celebrate marţi, 31 decembrie 1996 la Bazilica Catedrală Marie-Reine-du-Monde din Montreal. »
 • În acelaşi articol publicat în « L’Eglise de Montreal » din 16 ianuarie 1997, se precizează: « Anul 1948 a marcat eliminarea Bisericii Catolice Române. “Toţi episcopii Bisericii catolice de rit bizantin, refuzând să se supună şi să semneze documentele de adeziune (la biserica ortodoxă – n.n.), au fost închişi şi toţi şi-au sfârşit zilele în închisoare ca urmare a umilinţelor şi torturilor, ultimul fiind cardinalul Iuliu Hossu. Diaspora, ca şi întregul popor român s-au solidarizat cu suferinţele Bisericii noastre şi a martirilor noştri.” Pr. Cmeciu pronunţa cu multă emoţie aceste cuvinte »
 • În această lungă perioadă marcată de ruptura cu Biserica mamă din ţară, comunitatea românilor greco-catolici, neavând nici biserică proprie, s-a dizolvat în diversele asociaţii ale românilor exilaţi, pierzându-şi caracterele specifice.
 • Pr. Radu Roşcanu, inginer constructor pensionar, a fost hirotonit preot în 1992 de P.S.Vasile Hossu şi a slujit comunitatea greco-catolică din Montreal în perioada 1992-2005.
 • În această perioadă au fost câteva aspecte demne de menţionat:
 • În anii ’90 pr. Roşcanu a făcut foarte multă campanie în parohii romano-catolice din Quebec şi nu numai, în sprijinul retrocedării bisericilor române unite (greco-catolice) în România. Ca urmare a nenumăratelor prezentări şi conferinţe ţinute s-au strâns mii de semnături care au fost îndosariate şi trimise în ţară pentru a fi adăugate la demersurile făcute pentru restabilirea în drepturi a BRU.
 • În acelaşi timp, pr. Roşcanu a înmatriculat primele parohii (comunităţi) greco-catolice române din Canada (chiar dacă sub denumirea de « comunitate bizantină ») la Montreal, Ottawa şi Toronto.
 • Tot prin intervenţiile pr. Roşcanu, în această perioadă (1998) parohiile româneşti greco-catolice au fost primite sub jurisdicţia canonică a Eparhiei Ucrainiene de Toronto şi Estul Canadei, chiar dacă fără un accept explicit al conducerii BRU (Bisericii Române Unite) din ţară. Un efect direct al acestei subordonări a fost primirea în folosinţă pentru celebrările liturgice din Montreal a bisericii ucrainiene (rutene) Sf. Iosafat unde ne desfăşurăm şi acum activitatea.
 • Eforturile făcute pentru o minimă funcţionare a tuturor acestor parohii diferite şi la mari distanţe a făcut însă ca comunităţile să rămână foarte mici, Sfintele Liturghii să fie rare (1-2 pe lună sau chiar mai puţin), în condiţii şi locaţii nepotrivite, iar pr. Roşcanu să-şi disperseze eforturile pe alte planuri decât cel pastoral.
 • Începând din august 2001, parohia din Toronto a reînviat sub conducerea pr. Emil Jude şi sub jurisdicţia Arhidiecezei de Toronto.
 • În 2005, Episcopia Ucraineană de Toronto a solicitat părintelui Roşcanu primirea unui ajutor în persoana preotului nou venit, pr. Gheorghe Şuta, dar dumnealui a preferat să se retragă.
 • Comunitatea din Ottawa s-a dispersat din lipsă de credincioşi greco-catolici.
 • Din aprilie 2005, parohia greco-catolică română din Montreal este păstorită de pr. Gh. Şuta, schimbându-şi denumirea şi hramul în “Naşterea Maicii Domnului”.
 • În 2011 s-a făcut înregistrarea oficială a acestei organizaţii religioase şi în acelaşi timp, la cererea Arhiepiscopiei Majore de la Blaj, Sfântul Scaun a aprobat trecerea parohiilor greco-catolice româneşti (Montreal şi Toronto) sub jurisdicţia canonică a Eparhiei greco-catolice româneşti de la Canton, OH, SUA.
 • Sursa: sfantamariamica.org

Ştiri şi evenimente:Harta cu parohiile şi comunităţile din străinătate (diasporă):


Vizualizaţi harta mărită (pe tot ecranul)

Comentarii

 1. Mulţumim părintelui Gheorghe Sorin Avram Şuta pentru acordul datelor personale (telefon, e-mail) şi pentru informaţii.

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Cele mai accesate în ultima săptămână:

Parohia Greco-Catolică din Cluj - Centru Istoric - Catedrala ”Schimbarea la Faţă”, Cluj-Napoca

Hram: Schimbarea la Faţă

Parohia Greco-Catolică Blaj I - Catedrala ”Sfânta Treime”, Alba

Hram: Sfânta Treime

Parohia Greco-Catolică Şeitin, Arad

Hram: Neprihănita Zămislire

Parohia Greco-Catolică din Cluj - Andrei Mureşanu, Cluj-Napoca

Hram: Sfântul Iosif

Parohia Greco-Catolică din Cluj - Centru Bob, Cluj-Napoca

Hram: Învierea Domnului

Parohia Greco-Catolică Floreşti I, Cluj

Hram: Sfântul Nicolae

Parohia Greco-Catolică Iaşi, Iaşi

Hram: Sfântul Francisc Xaveriu

Mănăstirea Greco-Catolică Prislop, Maramureş

Hramuri: Adormirea Maicii Domnului şi Sfântul Andrei

Mănăstirea Greco-Catolică Stâna de Vale, Bihor (în construcţie)

Hram: Fericiţii Episcopi Români Martiri Greco-Catolici

Parohia Greco-Catolică Târgu Mureş IV (Tîrgu Mureş), Mureş

Hram: Adormirea Maicii Domnului