Mănăstirea Greco-Catolică Visuia, Bistriţa-Năsăud

  • Hram: Naşterea Maicii Domnului
Mănăstirea greco-catolică Visuia, Bistriţa-Năsăud

Transmisiune în direct (LIVE):

  • -

Program liturgic:

Albume foto:

Materiale video:

  • -

Diverse:

  • -

Scurt istoric:

  • Inițiativa construirii mănăstirii au avut-o frații de sânge călugări Ieromonah Arieșan Iacob Ioan și Ieromonah Arieșan Gheorghe Grațian. 
  • Date despre cei doi frați călugări: Ioan Iacob (18 septembrie 1922-19 ianuarie 2002); Gheorghe Grațian (23 februarie 1920-30 iunie 2003), dar și despre al treilea frate de sânge al lor, Arieșan Grigore Gavril (31 ianuarie 1928-17 octombrie 2019), care a trăit în comunitatea călugărească baziliană clandestină de la Cluj-Napoca, se pot repera în lucrarea ”O filă din istoria creştinismului contemporan catolic românesc: catacombele. Salvaţi catacomba din Cluj”, autor Teresa Bolchiş Tătaru, Editura Galaxia Gutenberg, Târgu Lăpuş, 2017. 
  • Aceștia, fiind născuți în Visuia, au intrat în 1942 în noviciatul bazilian de la Obreja-Blaj apoi la Bixad, dar în 1948, odată cu scoaterea Bisericii Greco-Catolice în afara legii și a persecuției, după diferite arestări, condamnări și rețineri din cauza credinței lor, s-au reîntors la Visuia, deschizând un atelier de tâmplărie particular. Au fost obligați însă, de către autorităţile comuniste, să intre cu atelierul în Cooperativa Agricolă de Producţie (C.A.P.). 
  • În 1961-1962 și-au construit casa în care au locuit tot restul vieții și pe care ei o considerau mănăstire, cu program religios. 
  • În 29 iunie 1970 au depus, împreună cu un al treilea frate de sânge al lor, Grigore Gavril, voturile definitive, la Visuia. Ei au activat în Visuia, chiar în timpul persecuției comuniste, zidind o ”adevărată catedrală spirituală” pentru a ține trează credința greco-catolică. 
  • Cei doi părinți călugări, împreună cu pr. Grigore Zăgrean, Gheorghe Crișan și cu alți preoți, celebrau Sfânta Liturghie. Visuia a fost un tărâm al rezistenței greco-catolice în vremea comunismului, locul în care istoria orală este încă prezentă în memoria unor credincioși.
  • După Revoluția din 1989, cei doi călugări ai Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (O.S.B.M.) și-au intensificat activitatea pastorală. 
  • În anul 1990 s-a redeschis parohia, iar cei doi preoți celebrau Sfânta Liturghie în casa lor. 
  • Și-au transformat atelierul lor de tâmplărie într-o capelă, care la 25 noiembrie 1992 a fost sfințită.
  • Din dorința de a avea un locaș de cult adecvat slujirii oficiilor litugice și de a fi permanent în slujba lui Dumnezeu și a credincioșilor din satul natal, tot în anul 1992 au început transformarea casei lor în mănăstire și transformarea capelei într-o biserică cu trei turnuri. Construcția acesteia s-a finalizat în 1995. 
  • Mănăstirea a fost binecuvântată de Pr. Silvestru Augustin Prunduș, Superior provincial al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, în anul 1993, an în care mănăstirea a început să organizeze pelerinaje, iar în anul 1995 a avut loc sfințirea mănăstirii în duminica dinaintea Nașterii Maicii Domnului, de către Înalt Preasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Lucian Mureșan. 
  • Mănăstirea Visuia a fost prima mănăstire greco-catolică din România recunoscută după 1990 de Statul Român, rod al activității din perioada de persecuție. 
  • ”Printre crestele deluroase scunde, prelungite și cu văi serpentiforme ale Câmpiei Transilvaniei, pe o pantă domoală cu înclinare sud-vestică a satului Visuia, stăruie o mică dar atrăgătoare, îmbietoare și purificatoare mănăstire greco-catolică” (Prof. Livius Gubesch, în revista ”Viața Creștină”, Cluj-Napoca).
  • Hramul Mănăstirii și al Parohiei este Nașterea Maicii Domnului. 
  • Mănăstirea a fost și este strâns legată de parohie. 
  • Călugării bazilieni au viețuit la mănăstire până la sfârșitul anului 2004. Aceştia au administrat bunurile mănăstirii și ale parohiei până în anul 2012, când s-au retras. Responsabilii delegați ai mănăstirii până în 2012 au fost: Pr. Severian (Stupinean Sorin), Pr. Sandu Jurja, Pr. Ilie.
  • După retragerea călugărilor în 2012, capela, casa parohială și bunurile mănăstirii sunt administrate actualmente de Parohia Greco-Catolică Visuia pe o perioadă nedeterminată. O vreme administrator a fost parohul din Budești, pr. Sita Gabriel. 
  • Responsabil al mănăstirii din anul 2012 este preotul paroh Bande Ioan.
  • Mănăstirea are 2.90 ha arabil și 3600 mp (din care fac parte capela mănăstirii, casa parohială și anexele).
  • Pelerinajele se organizează în duminica cea mai apropiată de Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului din 8 septembrie. Se desfăşoară în acea zi pentru a putea fi prezenți cât mai mulți credincioși. După celebrarea Sfintei Liturghii are loc un parastas pentru călugării fondatori îngropați lângă biserică urmat de o agapă frățească.
  • Mănăstirea nu are un pliant sau un album, dar are Carte de Aur, începând cu anul 2000. Aici sunt trecute personalitățile care au fost la Mănăstirea Visuia: P.F. Lucian Mureşan; Nunțiul Apostolic; Superiorul General al bazilitanilor de la Roma; P.S. Virgil; P.S. Florentin; P.S. Claudiu și mulți alții. Unii credincioși vizitează mănăstirea și în alte perioade, în afara pelerinajelor.
  • La pelerinajul anual din data de 3 septembrie 2017, după Sfânta Liturghie, în prezența unui mare număr de pelerini, a Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj, împreună cu Pr. protopop Alin Moldovan, Pr. paroh Ioan Bande și un sobor de preoți, dar și în prezența autorităților locale, a avut loc sfințirea unei troițe și o slujba de pomenire pentru călugării fondatori îngropați lângă biserică (cf. bru.ro). 
  • În data de duminică 9 septembrie 2018 s-a finalizat și sfințit noua biserică parohială, construită lângă capela veche, cu același hram ca al mănăstirii (vechea bisericuță cu trei turnulețe, fostul atelier de tâmplărie, nu mai prezenta siguranță; va rămâne ca un muzeu mărturie a perioadei de persecuție și a primilor ani din perioada nouă). Din încredințarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore a împlinit ceremonia de sfințire la care au asistat numeroși credincioși, autorități locale, județene și centrale, alături de pelerini veniți din parohiile învecinate. În cuvântul de învățătură, PS Claudiu a amintit că sfințirea bisericii din Visuia este doar o desăvârșire a lucrării începută de cei doi călugări, ieromonahii Ioan Iacob și George Grațian, care au sfințit acest loc prin rugăciunile lor și ale zecilor de mii de credincioși care le-au trecut pragul în perioada persecuției comuniste. Aceștia, urmând modelul Maicii Domnului, căreia s-au încredințat, au reușit să-și trăiască credința și să-și păstreze speranța în vremuri tulburi, zidind în frumosul loc, unde cerul se unește cu pământul, o „adevărată Catedrală Spirituală” (cf. catholica.ro)
  • Sursa: Parohia Greco-Catolică Visuia, Facebook

Ştiri şi evenimente:



Harta cu mănăstirile din România şi străinătate (diasporă):


Vizualizaţi harta mărită (pe tot ecranul)

Comentarii

  1. Mulţumim părintelui Ioan Bande pentru acordul datelor personale (e-mail, telefon) şi pentru informaţii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumim domnului Ţetcu Mircea Rareş pentru fotografii.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu