Parohia Greco-Catolică Blaj III - Barbu Lăutaru, Alba

  • Hramuri: Sfântul Apostol Andrei și Fericitul Episcop Martir Ioan Suciu

Transmisiune în direct (LIVE):

  • -

Program liturgic:

  • -

Program pastoral:

  • -

Biserica ”Sfântul Apostol Andrei” și ”Fericitul Episcop Martir Ioan Suciu”:

Biserica greco-catolică din cartierul Barbu Lăutaru, Blaj, Alba

Albume foto:

Materiale video:

  • -

Diverse:

  • -

Scurt istoric:

  • Lucrările pentru construirea Bisericii Greco-Catolice din Barbu Lăutaru au început în data de 15 februarie 2019, însă piatra de temelie a acesteia a fost sfințită pe data de 1 octombrie 2017, în prezența Eminenței Sale Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale. Lângă noul lăcaș de cult, Biserica Greco-Catolică va construi, cu sprijinul autorităților locale, și un centru social.
  • Barbu Lăutaru este cel mai vechi cartier de romi din Blaj, iar Biserica Română Unită a desfășurat, de-a lungul timpului, o constantă activitate spirituală și socială în sprijinul acestei comunități. Unul dintre cei mai preocupați de acordarea asistenței spirituale romilor din Blaj a fost episcopul martir Ioan Suciu, al cărui nume poartă biserica sfințită astăzi. Născut la Blaj, Ioan Suciu, cunoscut pentru deschiderea sa comunitară, a copilărit cu mulți romi, iar după încheierea studiilor, și-a dedicat o parte din activitate pentru sprijinirea acestei comunități. Cel cunoscut ca „episcopul tinerilor” a desfășurat acțiuni de catehizare cu tinerii romi, acțiuni pe care le-a îmbinat cu marile sale pasiuni. Așa se face că mulți contemporani ai episcopului își amintesc de excursiile pe care Ioan Suciu le făcea împreună cu tinerii romi sau de meciurile de fotbal pe care le încingea cu aceștia.
  • Duminică, 19 mai 2019, a avut loc sfințirea Bisericii Greco-Catolice cu hramul „Sfântul Apostol Andrei și Fericitul Episcop Ioan Suciu” din cartierul „Barbu Lăutaru” Blaj. Slujba de consacrare a Altarului și a Bisericii a fost oficiată de Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, în prezența unui sobor de preoți.
  • Ridicată pe locul fostei mori a Mitropoliei, Biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei și Fericitul Episcop Ioan Suciu” a fost realizată într-un timp record, de numai trei luni, așa cum a anunțat părintele vicar general, Cristian Barta, care a dat citire Hrisovului semnat de Preafericitul Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Lucrările au fost realizate prin intermediul fondurilor alocate de Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Blaj, precum și a donațiilor private.
  • Sursa: Nicu Goga, bisericaromanaunita.ro

Ştiri şi evenimente:



Harta cu parohiile şi filiile (filialele) din România:


Vizualizaţi harta mărită (pe tot ecranul)

Comentarii