- Hram: Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel
- Jurisdicţie: Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia şi Făgăraş
- Preot: Mihai Ştefănescu
- Telefon: -
- E-mail: -
- Web: aegc.ro
- Reţele sociale: -
- Bloguri: -
Transmisiune în direct (LIVE):
- -
Program liturgic:
- -
Program pastoral:
- -
Biserica ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”:
- Adresa bisericii de lemn: Ceuașu de Câmpie, cod poştal 547140
- Pagini: Biserici.org
- Hartă: Google Maps
- Lăcaş de cult sfinţit în anul: 2010 (sursa)
- Foto: Google Street View, august 2014
Biserica greco-catolică din Ceuașu de Câmpie, Mureș |
Albume foto:
- -
Materiale video:
- -
Diverse:
- -
Scurt istoric:
- Parohie veche, menționată pe timpul episcopului Ioan Inocenţiu Micu (1733), la puţini ani după Sfânta Unire cu Biserica Romei, aceasta număra 135 de credincioși, avea biserică şi doi preoți.
- În anul 1809, aici se construiește o nouă biserică de lemn care va dăinui peste 130 de ani când se va construi alta de zid.
- Cu timpul, numărul enoriașilor greco-catolici creşte, ajungând la 410 în anul 1865, 442 în anul 1900, apoi la 661 în anul 1937, date consemnate în şematismele bisericii.
- În decursul timpului, oamenii de aici s-au bucurat de preoți buni şi au trăit în armonie, alături de reformaţii maghiari.
- 1932 - Şematismul veneratului cler al Arhidiecezei Mitropolitane Greco-Catolice Române de Alba-Iulia şi Făgăraş, pagina 180
- Consecință a măsurilor arbitrare impuse de regimul comunist postbelic, în anul 1948, cultul greco-catolic a fost scos în afara legii, iar bunurile împreună cu biserica au fost confiscate. În schimb, nu a putut fi confiscată credința, căminele credincioșilor de aici, aşa cum s-a întâmplat pretutindeni în ţară, au devenit altare şi puncte de oficiere, de servire în secret a serviciului liturgic şi administrarea sfintelor taine, cu precădere a botezului şi a căsătoriei.
- S-a pus capăt acestei stări de lucruri în anul 1989, când, în libertate, cei care şi-au păstrat credința, acum erau liberi să şi-o exercite.
- Un imbold au primit credincioșii de aici din partea părintelui Grigore Friciu, care a revenit în vechea sa parohie, doctor de Roma în științe teologice şi filozofice. De vie amintire rămân casele credincioșilor care au asigurat cadrul oficierii periodice a Sfintei Liturghii. Aşa s-a născut ideea construirii unei biserici greco-catolice la Ceuaşu de Câmpie.
- Iniţiator, preotul paroh Ovidiu Comes, iar actul de generozitate a venit din partea dlui Ovidiu Friciu şi a copiilor săi, Eugenia şi Paul, care, în memoria tatălui, respectiv a bunicului, preotul greco-catolic, au donat un teren în inima localității, la marginea șoselei naționale.
- Încetul cu încetul, planul, proiectul şi finanțele pentru procurarea materialelor, nu cu puţin efort, au deschis perspectiva lăcașului de cult, a unei noi biserici, o construcție care se distinge prin așezare, suplețe, echilibru şi artă.
- Concepută într-o evoluție a stilului vechi românesc în formă de cruce greacă, închinată apostolilor Petru si Pavel, prin forma sa ne amintește de bisericile de lemn maramureșene, de influenţele bisericilor şi mănăstirilor moldovenești.
- Pictura, realizată de un pictor moldovean în stil oriental, neo-bizantin, îmbină în mod fericit reproduceri biblice ale sfinţilor dreptei şi universalei credințe, punte între Apus şi Răsărit.
- Specific Bisericii Catolice, şi-au gasit loc aici fresce care îi înfățișează pe Sf. Ieremia Valahul, primul român canonizat, Sf. Anton de Padova, Sf. Francisc de Assisi, Sf. Toma de Aquino, Sf. Augustin, aşa cum a remarcat şi Preasfințitul Vasile, în această biserică stau unul lângă celălalt sfinți din tradiția latină şi orientală, semn al universalității bisericii.
- Sursa: bru.ro
Ştiri şi evenimente:
Harta cu parohiile şi filiile (filialele) din România:
Vizualizaţi harta mărită (pe tot ecranul) |
Comentarii
Trimiteți un comentariu