Evanghelie

Vrea să spună: veste bună. 


<<< Înapoi la Abecedarul Credinţei


Pentru creştini, Vestea Bună, e mântuirea adusă de Isus Hristos: tot ce-a spus, tot ce-a făcut pentru a descoperi pe Dumnezeu oamenilor, ca un Tată ce iubeşte şi vrea fericirea fiilor săi. 

Evanghelia cuprinde mesajul adresat de Dumnezeu oamenilor prin Isus Hristos a cărui viaţă a fost pe urmă scrisă de oameni inspiraţi care ne-au lăsat patru scrieri ce povestesc viaţa, moartea şi învierea lui Isus. 

Însă fiecare dintre aceste «evanghelii» ne prezintă un portret al lui Isus, voind să răspundă nevoilor oamenilor cărora se adresează. 

Evanghelia lui Matei a fost scrisă pentru Evrei, pentru a le spune că Isus Hristos este Mesia prevestit de profeţi şi aşteptat de «Poporul ales» veacuri de-a rândul. 

Evanghelia lui Marcu se adresează creştinilor din Roma, arătând că Isus este Fiul lui Dumnezeu, venit pe pământ pentru toţi oamenii. 

Aceea a lui Luca e destinată comunităţilor greceşti, mai cu seamă, prezentându-se ca o istorie sfântă a evenimentelor în legătură cu Isus Hristos. 

În sfârşit, Ioan, aduce o mărturie proprie asupra lui Hristos, de tot ce s’a întâmplat, începând de la Ioan Botezătorul până la intrarea Domnului în mărirea Sa - la înălţarea la Cer. 

Primele trei au fost scrise pe la anul 70 şi ultima pe la sfâşitul secolului întâi. 

Isus n-a scris însă a lăsat oameni care au trăit din Cuvântul lui, răspândind prin vorbă şi faptă Vestea Bună a mântuirii şi lăsând şi’n scris un rezumat pentru generaţiilor următoare. 

Evangheliile ne transmit credinţa primilor creştini. 

Sunt scrise simplu dar citirea şi meditarea lor ne produc o vie şi intensă emoţie fiindcă ne redau prezenţa lui Isus şi prin asta viaţa devine mai rodnică şi mai vie, fiindcă Evanghelia este un cuvânt viu. 

De aceea se citeşte şi se meditează personal, în grup, în comunitate, la celebrarea Euharistiei şi în momente de încercare. 

Fiecare creştin e chemat să spună şi să trăiască această Veste Bună.


<<< Înapoi la Abecedarul Credinţei


Sursa: Carte de rugăciuni şi învăţătură creştină, ediţie îngrijită de părintele Petru Gherman, tipărită cu încuviinţarea şi binecuvântarea Preasfinţiei Sale Episcop Vasile Cristea, Paris, 1976, retipărită în 1990 la Nyíregyháza.


Comentarii