Rânduiala cântărilor şi rugăciunilor la Sfânta Liturghie din 29 iunie

Mineiul 

29 iunie - Sfinţii Măriţi şi Mari Apostoli Petru şi Pavel

Tropar 

CEI ce sunteţi între Apostoli mai întâi pe scaun şezători, şi ai lumii învăţători, Stăpânului tuturor rugaţi-vă, pace lumii să dăruiască, şi sufletelor noastre mila cea mare. 

Condac 

PE propovăduitorii cei neclintiţi şi de Dumnezeu vestitori, pe căpetenia învăţăceilor tăi, Doamne, i-ai primit întru desfătarea bunătăţilor Tale şi întru odihnă; că muncile şi moartea acelora le-ai primit mai vârtos decât toată roada, cela ce singur ştii cele din inimă. 

Apostol

În tot pământul a ieşit vestirea lor, şi la marginile lumii cuvintele lor. Cerurile spun mărirea lui Dumnezeu, şi facerea mâinilor lui o vesteşte tăria. 

La citirea epistolei sfântului Apostol Pavel către Corinteni. 

(II Cor. XI, 21-33, XII, 1-9) 

FRAŢILOR! Întru ce îndrăzneşte cineva, - întru neînţelepţie zic, - îndrăznesc şi eu. Sunt Evrei? Şi eu. Sunt Israiliţi? Şi eu. Sămânţa lui Avraam sunt? Şi eu. Sunt servi ai lui Hristos? Ca un neînţelept grăiesc: eu şi mai mult, prin osteneli, prin închisori, prin bătăi, prin primejdii de moarte de la Iudei de cinci ori câte patru zeci fără una am primit, de trei ori cu toiege am fost bătut, odată am fost împroşcat cu pietre, de trei ori s’a frânt corabia cu mine, o noapte şi o zi întru adânc am petrecut, în călătorii adese, în primejdii în râuri, în primejdii de către tâlhari, în primejdii din neam, în primejdii de către păgâni, în primejdii în cetate, în primejdii în pustie, în primejdii în mare, în primejdii între fraţi mincinoşi, în osteneală şi supărare, în priveghieri de multe ori, în foame şi sete, în posturi de multe ori, în frig şi golătate. Afară de cele pe din afară, sarcina mea de toate zilele, şi grija de toate bisericile. Cine e neputincios, şi eu să nu fiu neputincios? Cine se sminteşte, şi eu să nu mă aprind? De mi se cade, să mă laud, întru neputinţele mele mă voi lăuda. Dumnezeu şi Tatăl Domnului nostru Isus Hristos, cel ce este binecuvântat în veci, ştie, că nu mint. În Damasc, mai marele poporului lui Areta împăratul, păzea cetatea Damascului vrând, să mă prindă, şi pe o fereastră într’o coşniţă m’am slobozit peste zid şi am scăpat din mâinile lui. Însă a mă lăuda nu-mi este de folos; că voi veni la vedeniile şi descoperirile Domnului. Ştiu pe un om întru Hristos mai înainte cu patru spre zece ani, - au în trup, nu ştiu, au afară de trup, nu ştiu, Dumnezeu ştie, - că s’a răpit unul ca acela la al treilea cer. Şi ştiu pe acel om, - au în trup, au afară de trup, nu ştiu, Dumnezeu ştie, - că s’a răpit în rai şi a auzit cuvinte negrăite, care nu este slobod omului a le grăi. Pentru unul ca acela mă voi lăuda, iar pentru mine nu mă voi lăuda, fără numai întru neputinţele mele. Că de voi şi vrea, să mă laud, nu voi fi fără de minte: că adevărul îl voi grăi; dar las, ca să nu cugete cineva de mine mai mult, decât mă vede pe mine ori aude de la mine: şi ca pentru mulţimea descoperirilor să nu mă înalţ, datu-mi-s’a mie îmbolditor trupului, îngerul satanei, ca să mă bată peste obraz, ca să nu mă înalţ. Pentru care de trei ori am rugat pe Domnul, ca să-l alunge de la mine. Şi mi-a zis mie: Destul îţi este ţie darul meu: că puterea mea întru neputinţă se face desăvârşită. Prea bucuros, mă voi lăuda, deci mai vârtos întru neputinţele mele, ca să locuiască întru mine puterea lui Hristos. 

Evanghelie

(Matei XVI, 13-19)

ÎN vremea aceea venind Isus în părţile Cesareei lui Filip, întreba pe învăţăceii săi zicând: Cine zic oamenii, că este Fiul omului? Iar ei au zis: Unii Ioan Botezătorul; iar alţii Ilie; iar alţii Ieremia, sau unul din profeţi. Zis-a lor: Dar voi cine ziceţi, că sunt Eu? Iar Simon Petru răspunzând a zis: Tu eşti Hristos Fiul lui Dumnezeu celui viu. Şi răspunzând Isus i-a zis lui: Fericit eşti, Simone fiul lui Iona că trup şi sânge nu ţi-au descoperit Ție, ci Tatăl meu cel din ceruri. Şi eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru, şi pe această piatră voi zidi biserica mea, şi porţile iadului nu o vor învinge pe ea. Şi-ţi voi da ţie cheile împărăţiei cerurilor; şi orice vei lega pe pământ, va fi legat în ceruri; şi orice vei dezlega pe pământ, va fi dezlegat în ceruri.


Sursa: Carte de rugăciuni şi învăţătură creştină, ediţie îngrijită de părintele Petru Gherman, tipărită cu încuviinţarea şi binecuvântarea Preasfinţiei Sale Episcop Vasile Cristea, Paris, 1976, retipărită în 1990 la Nyíregyháza.



Comentarii