Treceți la conținutul principal

Parohia Greco-Catolică Budeşti, Maramureş

 • Hram: Sfântul Nicolae

Transmisiune în direct (LIVE):

 • -

Program liturgic:

 • Duminică şi sărbători:
 • 8.45 - Sfânta Liturghie
 • În Postul Mare:
 • 15.00 - Calea Crucii
 • În Postul Adormirii Maicii Domnului:
 • 18.00 - Paraclisul Maicii Domnului

Program pastoral:

 • -

Biserica ”Sfântul Nicolae”:

Biserica greco-catolică de lemn Budeşti Susani, Maramureş

Albume foto:

Materiale video:

 • -

Diverse:

 • -

Scurt istoric:

 • Biserica de lemn din Budești, cu hramul „Sfântul Nicolae”, a fost construită în anul 1760 și se află pe lista monumentelor istorice sub codul LMI: MM-II-m-A-04531.
 • Iconostasul este, însă, mai vechi, fiind construit în 1628, după cum rezultă dintr-o inscripție în slavonă aflată pe ușile împărătești.
 • Biserica și-a schimbat puțin arhitectura în secolul XIX, când pronaosul a fost alungit, fapt pentru care forma bisericii apare diferită față de modelul „clasic”, neavând aceleași proporții între lungimea și înălțimea construcției.
 • În interior, în ce privește pictura murală, aceasta este distrusă pe bolta naosului și bolta absidei; pe tâmplă, însă sunt pictate scene precum: Isus pe cruce, Fecioara Maria, cei doisprezece apostoli. În naos, pe peretele nordic sunt scene din Vechiul Testament printre care se remarcă Adam care sapă pământul și Eva care toarce, scenă realizată extrem de expresiv. Pe peretele de sud al naosului sunt prezentate scene din viața și patimile lui Isus, al cărui chip deosebit de frumos cu ochi mari, de o tristețe senină iese în evidență. În scena ,,Cina cea de Taină” din această biserică, personajele sunt grupate în jurul unei mese în formă de potcoavă, reluând tradiția elenistă. Pictura originală poartă inscripții explicative în slavonă bisericească, dar decorul restaurat are inscripții românești scrise în caractere chirilice.
 • Printre icoanele aflate în această biserică se remarcă una de formă rectangulară în centrul căreia este Isus Cristos care stoarce un strugure legat de un vrej, cu frunze și struguri crescut din trupul său împuns de lance. Mustul curge într-un potir ținut de un înger într-o mână în timp ce în cealaltă mână el ține un rotuluș desfășurat pe care scrie în românește cu litere chirilice: ,,Răscumpăratu-ne-i pre noi din blestemul legei cu scump sângele teu”.
 • Pictura ușilor împărătești poartă amprenta legăturilor cu arta moldovenească. Cele două canaturi ale ușilor îi înfățișează pe cei patru evangheliști, așezați la masa de lucru. Iconarul s-a inspirat, probabil, după un model luat din manuscrisele moldovenești din veacurile XV-XVI, deoarece pe banda despărțitoare a scenelor apare un vechi motiv bizantin, vrejul cu semipalmete. Fără a fi una dintre lucrările de mare valoare artistică ale picturii medievale maramureșene, ușile împărătești de la Budești (Susani) prezintă un interes deosebit prin faptul că au o inscripție din anul 1628.
 • 1932 - Şematismul veneratului cler al Eparhiei Greco-Catolice Române de Maramureş, pagina 79

Ştiri şi evenimente:Harta cu parohiile şi filiile (filialele) din România:


Vizualizaţi harta mărită (pe tot ecranul)

Comentarii

Cele mai accesate în ultima săptămână:

Parohia Greco-Catolică Sibiu I - Sfânta Ursula, Sibiu

Hram: Sfânta Ursula

Parohia Greco-Catolică din Cluj - Centru Istoric - Catedrala ”Schimbarea la Faţă”, Cluj-Napoca

Hram: Schimbarea la Faţă

Rugăciuni obişnuite

În numele Tatălui, și al Fiului, și al sfântului Spirit. Amin. Mărire Ţie, Dumnezeul nostru, mărire Ţie.

Mănăstirea Greco-Catolică Prislop, Maramureş

Hramuri: Adormirea Maicii Domnului şi Sfântul Andrei

Parohia Greco-Catolică ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Satu Mare, Satu Mare

Hram: Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Parohia Greco-Catolică din Cluj - Andrei Mureşanu, Cluj-Napoca

Hram: Sfântul Iosif

Parohia Greco-Catolică Blaj I - Catedrala ”Sfânta Treime”, Alba

Hram: Sfânta Treime

Mănăstirea Greco-Catolică (Sanctuar Arhiepiscopal Major) şi Casa Generală a Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului Cluj-Napoca, Cluj

Hram: Naşterea Maicii Domnului

Parohia Greco-Catolică Sibiu III - Neprihănita Zămislire, Sibiu

Hram: Neprihănita Zămislire

Rugăciune la intrare în casă nouă

DUMNEZEULE, Mântuitorul nostru, care ai aflat a fi lucru vrednic a intra în casa lui Zahei, şi ai făcut mântuire lui şi la toată casa lui: Însuţi şi acum, pe cei care vor să locuiască în casa aceasta, şi prin noi nevrednicii, rugăciuni şi cereri aduc Ţie, păzeşte-i nevătămaţi de toată stricăciunea.  Binecuvintează şi şederea lor aici, şi viaţa lor fără primejdie păzeşte-o.  Că Ţie se cuvine toată mărirea, cinstea şi închinăciunea, împreună şi Părintelui Tău cel fără de început, şi preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Spirit, acum, şi pururea, şi în vecii vecilor. Amin. Sursa:  Carte de rugăciuni şi învăţătură creştină , ediţie îngrijită de părintele Petru Gherman, tipărită cu încuviinţarea şi binecuvântarea Preasfinţiei Sale Episcop Vasile Cristea, Paris, 1976, retipărită în 1990 la Nyíregyháza.