- Hram: Sfântul Nicolae
- Jurisdicţie: Eparhia Greco-Catolică de Maramureş
- Preot: Călin Claudiu Hosu
- Contact: episcopiamm.ro
- Web: episcopiamm.ro
- Reţele sociale: -
- Bloguri: -
Transmisiune în direct (LIVE):
- -
Program liturgic:
- Duminică şi sărbători:
- 8.45 - Sfânta Liturghie
- În Postul Mare:
- 15.00 - Calea Crucii
- În Postul Adormirii Maicii Domnului:
- 18.00 - Paraclisul Maicii Domnului
Program pastoral:
- -
Biserica ”Sfântul Nicolae”:
- Adresa bisericii de lemn: Budeşti (Susani) nr. 544, cod poştal 437070
- Pagini: Biserici.org / Wikipedia
- Hartă: Google Maps
- Lăcaş de cult sfinţit în anul: 1760 (sursa)
- Foto: Bogdan salaj, Commons.wikimedia.org, septembrie 2008
Biserica greco-catolică de lemn Budeşti Susani, Maramureş |
Albume foto:
Materiale video:
- -
Diverse:
- -
Scurt istoric:
- Biserica de lemn din Budești, cu hramul „Sfântul Nicolae”, a fost construită în anul 1760 și se află pe lista monumentelor istorice sub codul LMI: MM-II-m-A-04531.
- Iconostasul este, însă, mai vechi, fiind construit în 1628, după cum rezultă dintr-o inscripție în slavonă aflată pe ușile împărătești.
- Biserica și-a schimbat puțin arhitectura în secolul XIX, când pronaosul a fost alungit, fapt pentru care forma bisericii apare diferită față de modelul „clasic”, neavând aceleași proporții între lungimea și înălțimea construcției.
- În interior, în ce privește pictura murală, aceasta este distrusă pe bolta naosului și bolta absidei; pe tâmplă, însă sunt pictate scene precum: Isus pe cruce, Fecioara Maria, cei doisprezece apostoli. În naos, pe peretele nordic sunt scene din Vechiul Testament printre care se remarcă Adam care sapă pământul și Eva care toarce, scenă realizată extrem de expresiv. Pe peretele de sud al naosului sunt prezentate scene din viața și patimile lui Isus, al cărui chip deosebit de frumos cu ochi mari, de o tristețe senină iese în evidență. În scena ,,Cina cea de Taină” din această biserică, personajele sunt grupate în jurul unei mese în formă de potcoavă, reluând tradiția elenistă. Pictura originală poartă inscripții explicative în slavonă bisericească, dar decorul restaurat are inscripții românești scrise în caractere chirilice.
- Printre icoanele aflate în această biserică se remarcă una de formă rectangulară în centrul căreia este Isus Cristos care stoarce un strugure legat de un vrej, cu frunze și struguri crescut din trupul său împuns de lance. Mustul curge într-un potir ținut de un înger într-o mână în timp ce în cealaltă mână el ține un rotuluș desfășurat pe care scrie în românește cu litere chirilice: ,,Răscumpăratu-ne-i pre noi din blestemul legei cu scump sângele teu”.
- Pictura ușilor împărătești poartă amprenta legăturilor cu arta moldovenească. Cele două canaturi ale ușilor îi înfățișează pe cei patru evangheliști, așezați la masa de lucru. Iconarul s-a inspirat, probabil, după un model luat din manuscrisele moldovenești din veacurile XV-XVI, deoarece pe banda despărțitoare a scenelor apare un vechi motiv bizantin, vrejul cu semipalmete. Fără a fi una dintre lucrările de mare valoare artistică ale picturii medievale maramureșene, ușile împărătești de la Budești (Susani) prezintă un interes deosebit prin faptul că au o inscripție din anul 1628.
- 1932 - Şematismul veneratului cler al Eparhiei Greco-Catolice Române de Maramureş, pagina 79
- Sursa: http://episcopiamm.ro/
Ştiri şi evenimente:
- 2 noiembrie 2012 - Reintrarea în biserica din Budeşti (bru.ro)
- 5 decembrie 2012 - Sărbătoare în parohia Budeşti, MM (bru.ro)
Harta cu parohiile şi filiile (filialele) din România:
Vizualizaţi harta mărită (pe tot ecranul) |
Comentarii
Trimiteți un comentariu