Răscumpărare

Un sclav devine liber prin răscumpărare.


<<< Înapoi la Abecedarul Credinţei


În înţelesul biblic, e vorba de opera de mântuire a lui Dumnezeu faţă de poporul său şi faţă de omenirea întreagă prin Crucea lui Hristos. 

Dumnezeu a răscumpărat poporul său mai întâi când l-a scăpat din robia egipteană, ceea ce se comemora la Paşti. 

Răscumpărarea adusă de Hristos constă în slobozirea (eliberarea) din robia păcatului prin sacrificiul de pe Cruce: «Acum aşadar nu mai este osândă pentru cei ce sunt în Hristos Isus, căci legea Spiritului de viaţă în Hristos Isus m-a eliberat de legea păcatului şi a morţii» (Rom. 8,1-2); «El ne-a smuls de sub puterea întunericului şi ne-a strămutat în împărăţia Fiului său prea-iubit, prin care avem răscumpărarea, iertarea păcatelor» (Col., 1,13). 

Răscumpărarea prin Cruce aduce împăcarea omului cu Dumnezeu care din iubire eliberează pe om, prin Fiul său, pentru a-l împăca cu el: «Dumnezeu era în Hristos, împăcând lumea cu El însuşi» prin sângele de pe Crucea sa prin care ne-a eliberat de sclavia păcatului şi a morţii (vezi a doua epistolă a Sf. Pavel către Corinteni). 

Împăcarea cu Dumnezeu presupune şi împăcarea oamenilor între ei: «El este începutul, Întâiul Născut dintre morţi, ca între toţi el să fie fruntea, deoarece lui Dumnezeu i-a plăcut ca întreagă plinătatea să locuiască în el şi prin el şi pentru el să le reîmpace toate, fie pe pământ, fie în cer» (Col., 1,19-20). 

Omul fiind incapabil să repare păcatul printr’un oarecare sacrificiu, Patima lui Hristos ne-a mântuit, ne-a eliberat, ne-a răscumpărat, din sclavia în care ne-a dus păcatul. 

Hristos, prin Cruce, a devenit noul Şef al omenirii în locul lui Adam care prin păcat ne-a dus la pierzare: «Dacă păcatul unuia singur a stăpânit moartea, datorită acestuia singur, cu atât mai mult datorită lui Isus Hristos singur vor domni în viaţă acei care primesc din plin harul şi darul dreptăţii» (Rom., 5,17).


<<< Înapoi la Abecedarul Credinţei


Sursa: Carte de rugăciuni şi învăţătură creştină, ediţie îngrijită de părintele Petru Gherman, tipărită cu încuviinţarea şi binecuvântarea Preasfinţiei Sale Episcop Vasile Cristea, Paris, 1976, retipărită în 1990 la Nyíregyháza.

Comentarii