Sanctuarul Arhiepiscopal Major Greco-Catolic Cărbunari, Blaj, Alba

  • Hram: Maica Domnului, Fecioara Săracilor
  • Mănăstire de călugări
  • Adresa: Pădurea Cărbunari, Blaj, cod poştal 515400
  • Părinte Rector: Petru Dumitru
  • Telefon mobil: 004-0754.653.178
  • E-mail: dumitrupetru@gmail.com
  • Web: -
  • Reţele sociale: Facebook
  • Bloguri: -
  • Pagini: -
  • Hartă: Google Maps
  • Foto: www.bru.ro, mai 2010
Sanctuarul Arhiepiscopal Major Greco-Catolic Cărbunari, Blaj, Alba

Transmisiune în direct (LIVE):

  • -

Program liturgic:

  • Duminică şi sărbători:
  • 10.00 - Sfânta Liturghie

Albume foto:

  • -

Materiale video:

  • -

Diverse:

  • -

Scurt istoric:

  • În 1933, la Banneux, în Belgia, o copilă de 12 ani, Mariette Beco, a avut privilegiul de a o vedea pe Sfânta Fecioară Maria, care s-a recomandat ca Fecioara Săracilor și care i-a indicat prezența unui izvor tămăduitor, unde a cerut să se construiască o capelă. 
  • În România, părintele călugăr asumpționist Peter Adhémar Mercks (născut în 1889, a studiat în Bulgaria și Italia. Moare în Belgia în 1953), belgian de origine, stabilit în 1923 la Blaj împreună cu alți călugări asumpționiști.
  • Ordinul Părinţilor Augustiniani Asumpţionişti, A.A. (L’ordre des Assomptionnistes, Augustines de l’Assomption, Augustiniani dell’Assomptione), este înfiinţat în 1850, în oraşul Nîmes, Franţa, de către vicarul general al episcopiei de aici, pr. Emmanuel D’Alzon (1810-1880). Numele lor vine de la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (”Assumptio” în latină), patroana Congregaţiei, şi Augustinieni, pentru că urmează Regula şi învăţătura Sfântului Augustin. Misiunea ordinului este instrucţia-învăţământul, pastoraţia şi presa bună. 
  • În România, Congregaţia a venit în anul 1923, la Blaj mai întâi, apoi la Beiuş (1924), unde au venit şi călugăriţele Oblate Asumpţioniste (1925), la Lugoj (1926) şi la Bucureşti (1934). 
  • Pentru un istoric şi o succintă orientare asupra vieţii călugăreşti asumpţioniste în general, şi a ramurii greco-catolice române, a se vedea cărțile în limba română: Bernard Ştef AA, ”Pelerinaj la Fecioara Săracilor Cărbunari-Blaj”, Editura Buna Vestire, Blaj, 2002; Pr. Bernard Ştef AA, Fr. Ionel Antoci AA, ”Vie împărăţia ta. Augustinienii Asumpţionişti (1850-2004). 80 de ani de prezenţă în România (1923-2003)”, Editura Buna Vestire, Blaj, 2004. 
  • Călăuzitori spirituali ai tinerilor într-o perioadă în care orașul aduna aproape 5.000 de elevi în cele şapte școli și licee, călugării au obținut de la Mitropolia din Blaj un teren într-o poieniță din pădurea Cărbunari, la 3 km de Blaj, şi în 1937 construieşte acolo o capelă în cinstea Preacuratei, după modelul celei ce s-a clădit la Banneux în toamna anului apariţiei Preacuratei din 1933, aceasta fiind prima capelă din lume construită după modelul celei de la Banneux. 
  • În data de duminică, 5 iunie 1938, capela a fost sfinţită de Mitropolitul Alexandru Nicolescu. Se organizează pelerinaje fastuoase, într-o atmosferă de reculegere, rugăciune şi cântări într-un cadru natural plin de frumuseţe, în ultima duminică a lunii mai, în 15 august şi, mai restrânse, în 8 septembrie. 
  • Sfânta Liturghie se celebra la Cărbunari în fiecare duminică de la sărbătoarea Paștilor până în luna noiembrie. 
  • Pelerinajele de primăvară s-au ținut în fiecare an, din 1939 până în 1948, când Biserica Română Unită cu Roma a fost scoasă în afara legii. 
  • Pelerinajele au fost reluate în 1990, tot de un călugăr asumpționist, părintele Bernard Ștef. 
  • În anul 2002, pe partea dreaptă a drumului ce urcă prin Pădurea Cărbunarii Blajului spre sanctuar, a fost realizat un complex de 14 cruci lemn, sfințite de IPS Lucian Mureșan, Mitropolitul Bisericii Române Unite cu Roma, împreună cu un sobor de preoți, în prezența unui mare număr de credincioși. ”Calea Crucii” din Pădurea Cărbunarii Blajului a fost gândită de administratorul Mitropoliei, Ovidiu Palcu, și realizată de Fundația „Scoala Ardeleană-Mica Roma”, președinte dr. Flaviu Mureșan, prin susținerea deosebită a seniorului Chira Victor, care a executat complexul crucilor de lemn, cu ajutorul financiar colectat de asociația laică ”Rozariul Viu”, condusă de pr. Ioan Horșia din Spini, în colaborare cu organizatia „Caritas”, Primăria Municipiului Blaj și alți binevoitori (cf. Anton Rus, ”Calea Crucii la Cărbunari”, în ”Unirea”, nr. 5, septembrie 2002, Blaj, p. 3 și Ion Zubașcu, ”14 cruci de lemn în pădurea Cărbunarii Blajului”, 14.11.2002, București, România Liberă, 14.11.2002, catholica.ro). 
  • În 1999 se stabilește la Cărbunari călugărul francez Jean-Baptiste Robin. Absolvent al Facultăţii de Litere, în 1974 pleacă în Africa, în Burkina Faso. Aici îl descoperă pe Dumnezeu, având ca model pe celebrul călugăr francez Charles de Foucault, care a pustinicit în Sahara. Întors în Franţa, pustniceşte în Munţii Pirinei timp de 14 ani, unde descoperă tainele picturii bisericeşti. În anul 1999 trăieşte o experienţă deosebită. La auzul aclamaţiilor mulţimii credincioşilor adunaţi la Sfânta Liturghie celebrată de Papa Ioan Paul al II-lea cu ocazia vizitei în România, ”Unitate! Unitate”, fratele Jean-Baptiste se decide să vină în România. După câteva popasuri prin felurite locuri, se hotărăşte să rămână la Cărbunari. Și-a statornicit şi chilia, pentru rugăciune, meditaţii şi îndrumare spirituală. Este hirotonit preot în data de duminică, 14 noiembrie 2004, în Catedrala Mitropolitană ”Sfânta Treime” din Blaj, de către Înaltpreasfinţia Sa Lucian Mureşan, Mitropolitul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Înaltul Arhiereu l-a prezentat celor ce încă nu-l cunoşteau: ”Ne-a impresionat pe toţi modul de slujire, rostirea caldă, liturgică, limba română aproape perfect rostuită, chipul blând, radiind de o sfântă bucurie a oferirii întregii vieţi lui Dumnezeu” (cf. catholica.ro). 
  • Pentru celebrarea Sfintei Liturghii și pentru adăpostirea credincioșilor pelerini, călugării asumpționiști construiesc în 2004 un pavilion; până atunci Sfânta Liturghie se celebra pe un altar construit în fiecare an în dreapta capelei. 
  • În vara anului 2012, călugărul Jean Baptiste Robin a contactat firma Profil Bois pentru realizarea foișorului din lemn la Schitul Cărbunari, în care să se așeze ulterior statuia Maicii Domnului. Tot el s-a îngrijit de realizarea unui bazin de recuperare a apei de ploaie, cu o suprafață de 16 metri pătrați, amplasat în fata pavilionului din lemn. Foișorul este construit deasupra acestui bazin și adăposteste o copie a statuii Fecioarei Maria de la Banneux, întregul ansamblu urmând a fi completat cu o fântană din piatra, la care pelerinii își pot astâmpăra setea.
  • În anul 2012 călugării asumpționiști se retrag de la Blaj. 
  • În anul 2014 locul de pelerinaj de la Cărbunari este ridicat la treapta de sanctuar. Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari, Blaj, în cinstea Aparițiilor Preasfintei Fecioare Maria de la Banneux, Belgia, a fost întemeiat prin decretul 430/2014, din 29.05.2014, semnat de Preafericitul Lucian Mureșan, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Cardinal al Sfintei Romane Biserici (cf. e-communio.ro). Tot atunci, p. Jean Baptiste Robin a fost numit ca primul Rector al Sanctuarului, pentru un mandat de 5 ani (cf. e-communio.ro). 
  • Dar nu a apucat să fie pentru mult timp. În seara zilei de joi 31 iulie 2014, pr. Jean Baptiste Robin s-a întors în casa Tatălui ceresc (cf. e-communio.ro). 
  • Ceremonia înmormântării a avut loc marți, 5 august 2014, la ora 13.00, în Catedrala din Blaj, după care trupul neînsuflețit a fost dus la Cărbunari pentru a fi înmormântat. Slujba înmormântării a fost oficiată de Preafericirea Sa Cardinalul Lucian, împreună cu Preasfinţia Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore și cu Preasfinţia Sa Vasile, Episcop de Maramureș. Alături de ierarhi au fost prezenți pr. Ioan Fărcaş, vicar mitropolitan, pr. Angelo Pop, vicarul general al Eparhiei de Lugoj, pr. Gabriel Buboi, rectorul Colegiului Pio Romeno din Roma și un sobor de preoți (cf. e-communio.ro). 
  • În anul 2018 a fost numit al doilea rector al Sanctuarului, în persoana părintelui Petru Dumitru. Părintele s-a născut la data de 13 februarie 1982. Studiile liceale le-a urmat la Liceul Teologic Greco-Catolic ”Sfântul Vasile cel Mare" Blaj, iar în perioada 2000-2005 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Blaj, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, unde şi-a susținut licenţa în teologie. A studiat apoi la Universitatea Pontificală ”Urbaniana” din Roma, unde a obţinut licenţa în teologie (2007) şi masteratul în teologie morală (2009). Căsătorit, tată al unei fetițe, părintele Petru Dumitru a fost, în perioada 2009-2015, director educativ la Seminarul Teologic din Blaj, iar din 2015 este consilier administrativ în cadrul Mitropoliei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. 
  • Duminică, 1 aprilie 2018, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră ”Sfânta Treime”, prin mila lui Dumnezeu şi cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan și prin punerea mâinilor Preasfinției Sale Claudiu Lucian Pop, diaconii Marius Neagoe şi Petru Dumitru au fost hirotoniţi preoţi (cf. bru.ro). 
  • Prin Decretul nr. 627 din 25 aprilie 2018 pr. Petru Dumitru este numit rector al Sanctuarului de la Cărbunari; la pelerinajul din ultima duminică a lunii mai, în 27 mai 2018, numirea sa ca cel de-al doilea rector al sanctuarului a fost comunicată pelerinilor. 
  • În acest loc de pelerinaj s-au acordat indulgențe pelerinilor. Astfel, printr-un decret semnat de Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan, s-a acordat indulgență plenară tuturor credincioșilor creștini ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, care au participat la pelerinajele organizate la Capela Fecioarei Săracilor din Cărbunari, Blaj, închinată Aparițiilor Preasfintei Fecioare Maria de la Banneux, Belgia, în Anul Credinței 2013 (cf. bru.ro). 
  • Cu prilejul Anului Sfânt al Milostivirii Divine 2016 a fost instituit un Pelerinaj Național pentru întreaga Biserică Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Fecioarei Săracilor din Cărbunari, Blaj. Astfel, în perioada 28-29 mai 2016 au fost așteptați la Pelerinajul Milostivirii toți credincioșii, dar mai ales cei care își trăiesc existența la periferia societății (bolnavi, persoane cu dizabilități, șomeri, nevoiași), pentru a primi binecuvântarea Fecioarei Săracilor și a se bucura de harurile deosebite ale trecerii prin Poarta Sfântă a Catedralei de la Blaj în acel An Jubiliar. Totodată, s-a dorit ca la acest eveniment, organizat de Asociația Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj, să participe operatorii sociali și medicali precum și dascălii și voluntarii care sunt implicați în operele de binefacere și în instituțiile de educație de pe cuprinsul Eparhiilor Bisericii Greco-Catolice (cf. e-communio.ro). 
  • Pelerinajele sunt organizate de către Mitropolia Română Unită cu Roma (Arhiepiscopia Majoră), Greco-Catolică și de către Protopopiatul Român Unit Blaj. 
  • Pelerinajul la Cărbunari din ultima duminică a lunii mai și cel din 15 august adună laolaltă credincioși catolici din întreaga țară, într-unul dintre locurile cu o istorie ce leagă România de Belgia, Blajul de Banneux, Biserica orientală de cea occidentală, în aceeași iubire față de Sfânta Născătoare de Dumnezeu, maica celor sărmani și, totodată, maica milostivirii. 
  • La fiecare pelerinaj se pleacă dimineaţa în procesiune de la Catedrala Mitropolitană ”Sfânta Treime” din Blaj spre Capela Sfintei Fecioare de la Cărbunari, pe drumul Crucii ce urcă la Sanctuar.
  • Sursa: Parohia Greco-Catolică Visuia, Facebook

Ştiri şi evenimente:



Harta cu mănăstirile din România şi străinătate (diasporă):


Vizualizaţi harta mărită (pe tot ecranul)

Comentarii

  1. Mulţumim părintelui rector Petru Dumitru pentru acordul datelor personale (telefon, e-mail) şi pentru informaţii.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu